Spring til indhold

Bog: I gang med spiselige bede – skab dit eget paradis med flerårige planter

NU kan jeg endelig vise jer min bog, for nu kan “Igang med spiselige bede – skab dit eget paradis med flerårige planter” forudbestilles – og fra på torsdag kan den også købes her hos mig i Diernæs. 

Den er bogen til dig som drømmer om en frodig, spiselig have, som er let at passe. Dig, som er nysgerrig på flerårige grøntsager, spiselige blomster, urtete, sjove bær, børnevenlige planter… Kort sagt: Flerårige spiselige planter, og hvordan de dyrkes og bruges 💚 + Et haveliv, hvor der ikke bare dyrkes mad, men også glæde, omsorg og ansvarstagen for jorden og de mange arter, vi deler den med!

Jeg har (bla) designet 13 forskellige temabede – bestående udelukkende af flerårige spiselige planter – fx salatbedet, universalbedet, tebedet og lakridsbedet – så der er bede og planter for enhver smag. Plant én gang, nyd i årevis, ikke? Også planteformering, bed-etablering, havefilosofi, hjemmeblandet jord, urtete, og diverse naturfremmende tiltag i bedene er der blevet plads til.

Bogen giver dig altså al den viden, inspiration og tips og tricks du har brug for, for at komme igang med at dyrke spiselige bede i egen have på bedste vis.

Bogen kan, udover her hos mig, købes i boghandlere rundt om i landet (også online) samt hos forlaget.

Forlagsbeskrivelse af bogen og forfatterportræt:

Jorden kalder – både i baghaven og i bredere forstand! Glæden og fordelene rækker langt udover egen havelåge, når vi skaber klimavenlige haver medflerårige bede og fokus på selvforsyning og naturforbindelse.

Det starter i haven
Vi står i en naturkrise, miljøkrise og klimakrise, og her er vores haver vigtigere, end mange tror. Både fordi vores haver altid indgår i en større kontekst – de valg, vi foretager os, påvirker naturens større kredsløb – men også fordi vi i haven kan forholde os konstruktivt og håbefuldt til de mange forskellige kriser, vi står over for. Vores haver kan danne grobund for en tiltrængt oplevelse af, hvordan et kreativt og gensidigt givende og afhængigt forhold mellem menneske og natur kan se ud. Her kan vi – til glæde for os selv og de mange væsner, vi deler have med – skabe vores eget spiselige paradis, ét bed ad gangen.

Glæden ved flerårige bede
Et lakridsbed, et salatbed, et vildt bed eller et bed fyldt med børne­venlige planter? Der findes fler­årige, spiselige planter for enhver smag, og de kan dyrkes med lethed i enhver have. Men hvilke spiselige planter skal man vælge, og hvordan dyrker man dem overhovedet? Det hjælper denne nye bog og dens temabe­de os med at finde ud af.Bogen er til alle, som gerne vil i gang med at dyrke flerårige, spiselige planter, og som drømmer om en frodig have, der er nem at passe. I gang med spiselige bede er en praktisk håndbog, som giver læseren konkrete opskrifter på 13 spiselige bede. Opskrifterne er lige til at gå til med billeder, illustrationer, planteliste og -beskrivelser samt forslag til brug af planterne i både have, husholdning og køkken.

”Det omsorgsfulde haveliv er ikke et enten-eller, men et insisterende både-og!”
– Kristine Cazalis Fenger

Målgruppe og formål
Bogen er til alle, både nybegyndere og garvede haveentusiaster, der ønsker at skabe en flot og bæredygtig have med bede, der bringer glæde år efter år. Den giver gode råd om alt fra etablering af bede og håndtering af dyreliv og såkaldt ukrudt til planteformering og tørring af urter. Læseren bliver guidet til et omsorgsfuldt, klimavenligt haveliv med selvforsyning, naturforbindelse og masser af gode oplevelser for hele familien. I gang med spiselige bede er derudover et forsøg på både at understrege havens betydning og at give haven den opmærksomhed, den fortjener. Ikke bare som et sted, hvor vi kan leve det gode liv fuldt af friskhøstede grøntsager og lange eftermiddage i flimrende skygge, men også som et sted, hvor vi – ved at dyrke vores have med omsorg og omtanke – genskaber forbindelsen til naturen omkring os.
OM FORFATTEREN
Kristine Cazalis Fenger er uddannet filosof med speciale i miljøetik og naturhaver og har desuden Permakultur Design Certifikat. Hun driver virksomheden Blomst og Bønne, hvor hun dyrker blomster til snit, samt Verdens Mindste Planteskole, der sælger spiselige, flerårige planter i potter. Derudover er hun ansat som tekstforfatter for Landsforeningen Praktisk Økologi og projektet Vilde Rødder. Hun skriver om sit haveliv på Instagram under @frufengershave, hvor godt 9.000 havefolk læser med, og hun åbner årligt sin have for hundredvis af besøgende.